Sijil vaksin tips wakil CPPCC Macau untuk pelawat bukan ujian Covid
Toto

Sijil vaksin tips wakil CPPCC Macau untuk pelawat bukan ujian Covid

Seorang perwakilan Macau kepada badan penasihat utama kepada kerajaan China telah membentangkan cadangan di Beijing bahawa Macau harus Pengeluaran SGP mengetepikan keperluan bagi pelawat untuk menghasilkan sijil ujian Covid-19 yang ‘negatif’, selagi individu berkenaan mempunyai bukti bahawa mereka telah diberi vaksin. terhadap penyakit tersebut.

Alex Lao Nga Wong ialah ahli Persidangan Perundingan Politik Rakyat China (CPPCC), yang pada Rabu memuktamadkan persidangan terbarunya di ibu negara China, sebagai sebahagian daripada apa yang dipanggil ‘Dua Sesi’; satu lagi ialah untuk Kongres Rakyat Kebangsaan (NPC).

Encik Lao, yang mempunyai perniagaan agensi pelancongan di Macau, mencadangkan bahawa pengecualian sijil ujian untuk pengembara yang divaksinasi boleh berlaku bersama untuk perjalanan kedua-dua belah sempadan Macau-tanah besar.

Langkah sebegitu boleh “mencergaskan semula perniagaan dan ekonomi pelancongan Macau”, beliau dipetik sebagai berkata di Beijing oleh media bahasa Cina Macau.

Beberapa pakar kesihatan – termasuk pegawai kesihatan Macau – berkata skim vaksinasi tidak semestinya menghapuskan keperluan untuk ujian pengembara untuk jangkitan Covid-19.

Menteri Luar China, Wang Yi, telah menyebut pada hari Ahad – seperti yang Data SGP dipetik oleh media tanah besar – kemungkinan beberapa bentuk pengiktirafan bersama antara China dan bidang kuasa lain, yang tidak dikenali, mengenai rekod vaksinasi Covid-19 warganegara dan status kesihatan.

Ketua Pejabat Pelancongan Kerajaan Macau berkata pada hari Selasa bahawa bandar itu sedang mendapatkan bimbingan lanjut daripada pihak berkuasa tanah besar China mengenai program pasport vaksinasi yang diumumkan oleh mereka, untuk membolehkan orang ramai melakukan perjalanan dengan lebih mudah di luar sempadan tanah besar.

Francis Lui Yiu Tung, naib pengerusi pengendali kasino Macau Galaxy Entertainment Group Ltd dan juga perwakilan CPPCC, berkata minggu lalu beliau menjangkakan bahawa pengembangan program vaksinasi Covid-19 di tanah besar China, Macau dan Hong Kong akan memberi kesan positif dalam separuh kedua tahun ini , mengenai prospek pasaran pelancongan Macau.

Tanah Besar China pada masa ini adalah satu-satunya tempat untuk mempunyai gelembung perjalanan yang sebahagian besarnya bebas kuarantin dengan Keluaran SDY Macau. Tetapi rakyat tanah besar pada masa ini memerlukan sijil ujian ‘negatif’ untuk Covid-19, dengan tempoh sah tujuh hari, untuk memasuki Macau.

Encik Lao – bersama 12 perwakilan Macau ke NPC – juga menggesa pihak berkuasa tanah besar untuk menyambung semula perkhidmatan automatik untuk memproses permohonan di bawah inisiatif keluar visa Skim Lawatan Individu (IVS). IVS digunakan oleh pengembara bebas dari tanah besar yang ingin datang ke Macau.

Usahawan itu juga mencadangkan kerajaan pusat sekali lagi membenarkan penjualan dalam talian dan luar talian kepada pengguna tanah besar, perjalanan yang dipanggil “bergabung” ke Macau – iaitu penerbangan dan hotel dalam satu pakej. Jualan sedemikian telah digantung sebelum ini. Sebelum Tahun Baharu Cina pada 12 Februari, terdapat laporan peningkatan kes jangkitan Covid-19 di tanah besar. Menurut laporan media, keadaan nampaknya kini telah stabil.

Dalam konteks pelancongan Macau, “pakej pelancongan” biasanya dijalankan melalui pengangkutan darat, dan menampilkan pelawat yang bernilai rendah diiringi oleh seorang pemandu. Perjalanan sedemikian juga masih digantung buat masa ini.