Pasport vaksin Covid boleh membantu pelancongan: pegawai Macau
Toto

Pasport vaksin Covid boleh membantu pelancongan: pegawai Macau

Ketua Pejabat Pelancongan Kerajaan Macau (MGTO) berkata pada hari Selasa bahawa bandar itu sedang mendapatkan bimbingan lanjut daripada pihak berkuasa tanah besar China berhubung program pasport vaksinasi yang Pengeluaran SGP diumumkan oleh Macau, untuk membolehkan orang ramai melakukan perjalanan dengan lebih mudah di luar sempadan tanah besar.

Sistem sedemikian – yang disebut China sebagai “sijil kesihatan perjalanan antarabangsa” – adalah untuk merangkumi keputusan ujian Covid-19 dan status Lagu Togel vaksinasi penduduk tanah besar China, menurut laporan media tanah besar.

Pada acara Selasa di Macau, pengarah MGTO Maria Helena de Senna Fernandes ditanya oleh media tempatan mengenai program yang diumumkan China.

Dia berkata dia percaya “pasport vaksin itu akan menjadi trend utama pada masa hadapan”.

Jika sistem “dilaksanakan” dan “biasa diiktiraf” ia boleh “memberi keyakinan semua orang dan memulihkan pelancongan,” tambah bos MGTO itu.

Ia juga mungkin “membantu lebih baik dalam mencegah kes import” Covid-19, katanya.

Sejak Selasa, Macau telah memasukkan status vaksinasi Covid-19 dalam platform digitalnya untuk pensijilan kendiri kesihatan, yang dikenali secara tempatan sebagai sistem “kod kesihatan”.

Tanah Besar China pada masa ini merupakan satu-satunya tempat yang mempunyai gelembung perjalanan yang sebahagian besarnya bebas kuarantin dengan Macau. Walaupun program vaksinasi beroperasi di tanah besar China dan Macau, buat masa ini, bandar itu masih memerlukan penduduk daratan masuk untuk mengemukakan sijil ujian Covid-19 yang sah selama tujuh hari.

Sejak Isnin, penduduk tanah besar telah dapat mendaftar melalui aplikasi media sosial China WeChat untuk program “sijil kesihatan perjalanan antarabangsa” tanah besar. Tidak jelas daripada laporan media sama ada mana-mana bidang kuasa luar negara setakat ini menyatakan mereka akan mengiktiraf sistem ‘vaksinasi-pasport’ sedemikian.

Pensijilan akan tersedia dalam format digital dan kertas, menurut laporan media.

Zhao Lijian, jurucakap Kementerian Luar China, berkata pada sidang akhbar Keluaran SDY biasa yang terakhir pada hari Isnin, bahawa China bersedia untuk berbincang dengan negara lain mewujudkan mekanisme yang diiktiraf bersama untuk “kod kesihatan”, untuk “memudahkan perjalanan rentas sempadan. ”.