Jumlah penerbangan lapangan terbang Macau mungkin meningkat pada bulan Mac
Toto

Jumlah penerbangan lapangan terbang Macau mungkin meningkat pada bulan Mac

Lapangan Terbang Antarabangsa Macau menjangkakan lonjakan pada bulan Mac dalam bilangan bulanan penerbangan komersialnya, dengan kebanyakannya dari Slot Demo dan ke tempat-tempat di tanah besar China, pengendali lapangan terbang itu memberitahu GGRAsia.

Hab pengangkutan itu berkemungkinan mengendalikan 1,166 pergerakan penerbangan komersial pada Mac, dengan 585 daripadanya masuk, kata Macau International Airport Co Ltd, sebuah badan yang juga dikenali sebagai CAM. Ia memetik permohonan yang dikemukakan oleh syarikat penerbangan.

Untuk keseluruhan bulan Februari, lapangan terbang itu hanya mengendalikan Data SDY 594 pergerakan penerbangan komersil masuk dan keluar, atau kira-kira 21 setiap hari, kata CAM. Agregat bulan lepas kurang daripada anggaran awal CAM , iaitu untuk kira-kira 40 pergerakan penerbangan komersial harian.

Februari tahun ini termasuk Tahun Baharu Cina, perayaan yang pada zaman pra-pandemi telah menjadi musim kemuncak bagi pelancong China tanah besar melawat Macau. Tetapi pelancongan masuk pada Februari tahun ini adalah jumlah yang sederhana, jatuh 65 peratus tahun ke tahun semasa rehat tujuh hari.

Itu bertepatan dengan seruan sebelum cuti oleh pihak berkuasa tanah besar agar rakyat mengelak meninggalkan kawasan rumah mereka, sebagai langkah Pengeluaran SDY berjaga-jaga terhadap penularan Covid-19.

Tanah besar pada masa ini merupakan satu-satunya tempat untuk mempunyai gelembung perjalanan yang sebahagian besarnya bebas kuarantin dengan Macau. Majoriti destinasi yang dilayan oleh lapangan terbang Macau pada Februari adalah di tanah besar China, menurut CAM.

Mereka termasuk: Shanghai, oleh masing-masing Air Macau, China Eastern Airlines, Shanghai Airlines, Spring Airlines dan Juneyao Airlines; dan Hangzhou, dilayan oleh Air Macau dan Xiamen Airlines.

Bandar tanah besar lain yang dikaitkan pada bulan Februari ialah: Beijing, Nanjing, Chengdu, Xiamen, Changzhou, Ningbo, Taiyuan, Nanning, Jieyang, Yiwu, Qingdao dan Hefei, semuanya melalui Air Macau.

Bandar Jinjiang dan Fuzhou di China – kedua-duanya di wilayah Fujian – juga antara destinasi penerbangan Februari, dan dilayan oleh Xiamen Airlines.

Destinasi lain yang diliputi pada Februari ialah Taipei di Taiwan, melalui perkhidmatan yang dikendalikan oleh Air Macau, EVA Air, Starlux Airlines dan Tiger Taiwan, menurut CAM. Pada bulan itu, lapangan terbang Macau juga telah mengendalikan penerbangan sewa ke Manila, dikendalikan oleh Philippine Airlines.

CAM menjangkakan destinasi yang akan disediakan pada bulan Mac adalah sama seperti pada bulan Februari.

Berkuat kuasa 23 Februari , tiada bandar di tanah besar China lagi dianggap oleh pihak berkuasa Macau sebagai ‘berisiko sederhana’ untuk penularan jangkitan Covid-19. Akibatnya, tiada pelawat dari tanah besar China mempunyai tarikh itu, secara automatik diperlukan untuk melengkapkan kuarantin semasa tiba di Macau.

Maria Helena de Senna Fernandes, pengarah Pejabat Pelancongan Kerajaan Macau, berkata di luar acara Selasa di bandar itu, terdapat “harapan” jumlah pengunjung harian Macau Macau “akan dikekalkan pada kira-kira 20,000 sehari, dan… kemudian”.